Bittien Maailma
Moni ei tiedostakaan, että tietotekniikan maailmassa se mystinen ”pilvi” on jonkun toisen tietokone. Oli kyseessä pilvitallennus, -pelaaminen tai muu -palvelu. Fakta on, että se on vain toisen omistama tietokone. Melko samanlainen tietokone kuin monilla on. Päätoiminnaltaan mikä vain tietokone voi toimia tällaisessa roolissa. Pienellä alkurahalla, mielenkiinnolla, sekä hieman korkeammalla sähkölaskulla voit saada paljonkin aikaan. Useimmista palveluista mitä nykypäivänä hyödynnetään, on olemassa avoimen lähdekoodin ja vapaan lisenssin vaihtoehtoja.
PIENESTÄ PITÄEN
TOTTA VAI TARUA?
Oli kuin uusi maailma olisi auennut, kun olin vielä pieni pojannulikka ja sain ensimmäisen tietokoneeni. Ensimmäinen tietokonepelini oli Minecraft. Pelasin kavereiden kanssa julkisilla palvelimilla, mutta todella nopeasti kypsyin ajatukseen, että kyseisillä julkisilla palvelimilla ”vallan kahvassa” olevat henkilöt olivat diktaattorimaisia ja epäreiluja. Luonnollisesti päätin, että tahdoin perustaa oman palvelimeni, karatakseni tyranniasta.
Jälkikäteen ajateltuna taisi enemmän kiehtoa se ajatus, että tietokoneella pystyi muutamalla koodinpätkällä tekemään monia asioita. Noh, koodinpätkällä tarkoitan sitä, että asetustiedostosta vaihdoin arvon ”false”, arvoon ”true”.
YMPYRÄN SULKEUTUMINEN
Minecraft pelipalvelin räpellyksen jälkeen, tuli opiskeltua jonkin verran miten koodataan ohjelmistoja ja mihinkään johtamattomia projekteja oli monia. Lopulta asiat jäivät unholaan vuosiksi. Monia vuosia kului ajattelematta palvelimia tai koodaamista.
Syksyllä 2022 kaveriporukalla innostuttiin palaamaan Minecraftin maailmaan. Jälleen kerran palvelin pystyyn ja arvoja säätelemään. Halusin pitää palvelinta päällä kavereilleni, mutta se osoittautui todella epäkäytännölliseksi henkilökohtaisella tietokoneellani. Eli oli rakennettava erillinen tietokone pelkästään palvelimeksi.
NYKYPÄIVÄNÄ
”Kulttiin” liittyminen ja kipinän syttyminen
Hetken tuumailtua päädyin siis valitsemaan palvelimeni käyttöjärjestelmäksi Linux -pohjaisen Unraid -käyttöjärjestelmän. Se oli helppokäyttöinen ja täydellinen varpaiden kastelemiseen veteen. Siinä oli todella helppo muutamalla klikkauksella laittaa pystyyn verkkosovelluksia/palvelinohjelmistoja. Jano kasvoi juodessa, ja yhtäkkiä helppoudesta tulikin haaste. Ei ollut niin paljoa vapautta, sekä muutamia teknisiä rajotteita löytyi. Joten oli hypättävä syvään päätyyn.
Käyttöjärjestelmäksi vaihtui Arch Linux. Joka toi vapauden ja alun haasteiden jälkeen helppouden. Kaikki oli säädettävissä juuri sellaiseksi kun tahdoin. Asiaan perehtymättömille tietoiskuna, Linuxiin pohjautuvia käyttöjärjestelmiä käyttää melkein jokainen maailman palvelin, sekä Android -puhelimet käyttävät Linuxia. Henkilökohtaisissa tietokoneissa käyttöjärjestelmänä Linuxin käyttäjiä on toistaiseksi vain muutama prosentti.
Nykyään käytän henkilökohtaisessa tietokoneessanikin Arch Linuxia, mutta suosittelen aloittelijaystävällistä Linux Mint:iä, jos heräsi mielenkiinto 🙂
YRITYSIDEA
Tajusin etten valmistumisen jälkeen voisi enää hyödyntää tekemiäni portfoliosivuja. Jos minä tahtoisin säilyttää portfolio-sivuni, olisi varmasti muitakin? Ja samalla kun opettelin palvelinten hallinnat ja syvennyin koodaamiseen, aloin ajattelemaan, että samalla voisin vuokrata palvelinta muille. Valmiiden wordpress-sovelluksien muodossa.
Katso mainosvideoni alta!
Yhteydenotot: niko.sarkiniva@hotmail.com