Epidemian ytimeen
Hyödyllistä tietoa epidemiasta etätyöntekijöiltä ja töissä käyviltä
Koronavirus (SARS-CoV-2) alkoi Kiinassa joulukuussa 2019. Tauti on todennäköisesti lähtöisin yksittäisestä tartunnasta ihmisten ja eläinten välillä. Taudin (COVID19) itämisaika on 1-14 päivää ja se aiheuttaa hengitystieinfektion. Sairastuneet voivat tartuttaa 2-3 ihmistä jo ennen oireiden alkamista. Tauti tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana yskimisen tai aivastuksen avulla tai kosketuksen kautta. Taudin oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli. Sairastuneita hoidetaan taudinkuvan mukaisesti joko sairaalassa tai kotona. Tautiin ei ole lääkehoitoa eikä rokotetta. Taudin sairastaneista 80% on saanut lievempiä oireita, 14% on saanut keuhkokuumeen tai hengenahdistusta ja 6% sairastaneista tila on ollut kriittinen. WHO:n (World Health Organization) arvioi kuolleisuuden olevan 2-3% sairastuneista.
IHMISTEN MIELIPIDE – Välttämättömien työntekijöiden viesti
Candy Pietarinen on ollut Wash palvelut KY:ssä töissä joulukuusta 2019 asti. Hän kertoi haastattelussa olevansa epävarma epidemiasta, sillä se tuntuu olevan aika tappava tauti. Hän kertoi yrittävänsä elää päivä kerrallaan. Pietarinen kertoi käyvänsä töissä mielellään, sillä hän haluaa tuoda oman kortensa kekoon työllä, jota tekee. Hän kertoi samalla tuntevan hieman ristiriitaisia tunteita, sillä hänen tyttärensä käy etäkoulua ja on karanteenissa, joten töiden kautta molempien sairastumisen riski on suuri. Epidemia ei ole muuttanut Candyn työnkuvaa suuresti, hän kertoi puhdistavansa kosketuspinnat erityisen hyvin ja vaihtavansa luuttuja useammin. Hän kertoi myös käsi- ja vaatehygienian olevan äärilleen viritettyä. Viesti muille epidemian aikana on, että muistakaa käsihygienia sekä aivastaminen ja yskiminen ohjeiden mukaan. Muistakaa mennä päivä kerrallaan ja rauhallisesti niin kyllä tästä selvitään. Muistakaa myös oma ja lasten jaksaminen, sillä tämä on vaikeaa aikaa kaikille. Etätyöntekijöiille hän vihjaa, että kannattaa yrittää kotonakin pitää työ ja koti erillään. Haastattelun lopuksi Candy toivotti kaikille tsemppiä ja jaksamista.
Teksti on Candyn oma mielipide, Wash KY ei ole kommentoinut asiaa.
”jokaisen yksilön pienellä teolla on suuri merkitys”
katri karhu
Katri Karhu on työskennellyt yliopistollisessa sairaalassa 11 vuotta, joista viimeiset kaksi sairaalan yhteispäivystyksessä. Hän kommentoi epidemian olevan vakavasti otettava asia, jolla on pitkäkantoiset vaikutukset monen ihmisen elämään. Epidemian alettua hänen täytyy hoitajana tarkemmin seuloa tulevasta potilasmassasta koronapotilaat erikseen. Katrin mukaan tilanne aiheuttaa paljon stressiä sairaalan henkilökunnalle, sillä on paljon mihin varautua ja tarvittaessa täytyy pystyä toteuttamaan suunnitelmia nopeaan tahtiin. Hän kertoi päivystyksessä olevan vähemmän potilaita, sillä ihmisten pelätessä koronavirusta vain akuuttia hoitoa tarvitsevat tulevat päivystykseen. Hän mainitsi sairaalan tekevän paljon varautumissuunnitelmia asian suhteen. Hän kertoi, ettei työntekijöille määrätä uusia lomia ja työnantajat voivat veloittaa ilman erillistä suostumusta jäämään töihin tilanteen vaatiessa, kuitenkin pitäen huolen ettei kuormita yhtä henkilöä liikaa. Katrin viesti mahdollisuuksien mukaan kotona pysyville on: ”noudattakaa sitä kotona pysymistä, koska jokaisen yksilön teolla on suuri merkitys sille, että saadaan sairastuneiden määrää hillintään ja sillä tavalla terveydenhuollon ja terveydenhuoltohenkilöstön kapasiteetti tulee Suomessa riittämään.” ja muille töissä käyville oli ”nyt tarvitaan niitä työntekijöitä, joita tässä yhteiskunnassa ei kauheesti ehkä arvosteta, elikkä me ollaan vähän niiku semmosia matalan palkan alaisia, nyt on meidän aika olla ylpeitä siitä omasta ammatista.” , lopuksi hän painotti vielä että kaikkien panosta tarvitaan.
Teksti on Katrin mielipidettä, Yliopistollinen sairaala ei ole kommentoinut asiaa.
Koronavirus on vakava asia, mutta sen takia ei kannata alkaa panikoimaan. THL:n ja WHO:n sivuilta löytyy paljon olennaista ja luotettavaa ajankohtaista tietoa. Nyt tarvitaan kärsivällisyyttä ja jaksamista. Kaikkien tulee tuoda kortensa kekoon, että saadaan sairastumiset hallintaan. Läheisille soittaminen, itsestä ja saman katon alla olevista huolehtiminen sekä käsihygienia ovat tärkeitä. Yhteisellä panoksella selviydytään.
Lähteet: THL , haastattelut
KUVAT JA TEKSTI: Jenna Pietarinen
TOIMITUS JA VERKKOTAITTO: Silja Huhta