Kriisiviestintää
Media-alan opiskelijat pääsivät harjoittelemaan tosipaikan kriisiviestintää, kun Finavia järjesti onnettomuusharjoituksen yhdessä Oulun pelastusviranomaisten kanssa. Harjoitusonnettomuus tapahtui 29. syyskuuta, mutta onnistuneen viestinnän toteuttamiseen valmistauduttiin jo aiemmin. Harjoitukseen osallistuvat opiskelijat jaettiin kahteen eri ryhmään; toinen ryhmä vastasi viestinnästä koululta käsin, ja toinen ryhmä jalkautui onnettomuuspaikalle keräämään tietoa sekä valokuvaamaan.
Opiskelijat tekivät kriisiviestintää varten oman nettisivun, johon tapahtuneesta viestittiin reaaliajassa. Kriisiviestinnässä on yleistä valita uutistyypeistä lyhyimmät, jotta tapahtuneesta pystytään viestimään mahdollisimman nopeasti ja selkeästi. Se poikkeaa siis paljon normaaliuutisista, joten koululle jäävät toimittajat valmistautuivat onnettomuuspäivään mm. tekemällä harjoitusuutisia erilaisten lyhytjuttutyyppien muodossa.
Koululle jäävän työryhmän toimintaa organisoi media-alan opiskelija Mitra Koskela. Toisessa kuvassa toimittajatiimi työn teossa.
Harjoituspäivän kulku
Kuviteltu onnettomuus tapahtui Oulun lentokentällä 29. syyskuuta. Vaikka kyseessä oli harjoitus, tarkoitus oli toimia ikään kuin kyseessä olisi oikea onnettomuustilanne. Tarkoituksena oli testata myös Finavian sekä Oulun pelastuslaitoksen viestinnän paineensietokykyä oikean onnettomuuden sattuessa.
Saimme ilmoituksen kuvitellusta onnettomuudesta puolenpäivän maissa. Ilmoituksen mukaan Oulunsalon lentokentällä oli tapahtunut lentokoneonnettomuus, jossa laskeutumassa olleen lentokoneen läheisyydessä oli syttynyt tuntemattomasta syystä tulipalo. Toimittajatiimimme ryhtyi heti keräämään lisätietoa, ja tapahtuneesta pyrittiin viestimään niin nopeasti kuin mahdollista.
Olimme saaneet etukäteen listan numeroita, joihin voisimme soittaa, ja niinpä joku meistä oli aina langan toisessa päässä utelemassa lisätietoja tapahtuneesta. Käytössämme oli myös pelastuslaitoksen somekanava, josta saimme poimittua reaaliaikaisia päivityksiä. Lisäksi saimme myös kuva – ja videomateriaalia paikan päällä olevilta opiskelijoilta.
Kun joku meistä sai uutta tietoa, se jaettiin koko tiimin kesken ja siitä koottiin ensin 156 merkin viivauutinen, jonka jälkeen siitä lisättiin hieman pidempi tietopaketti päivittyvään uutisseurantaan. Merkittävistä uusista tiedoista kirjoitettiin itsenäinen pikauutinen, joissa käytettiin myös opiskelijoiden lähettämiä valokuvia.
Hyödyllinen kokemus puolin ja toisin
Kriisiviestintäharjoitus sujui kiitettävästi. Vaikka tilanne oli oletettavasti kaikille meille uusi, nopea viestintätahti ei tuottanut suuria ongelmia, ja kommunikointi toimittajien kesken oli helppoa ja toimivaa. Jokainen hoiti tehtävänsä hyvin, ja kaikki olivat koko ajan tilanteen tasalla. Myös onnettomuuspaikalla olleet opiskelijat ansaitsevat kiitokset hyvistä valokuvista sekä videopätkistä.
Harjoitus opetti meille media-alan opiskelijoille paljon uusia viestintätaitoja, ja vaikka emme pienellä toimitusporukalla pystyneetkään painostamaan pelastuslaitoksen ja Finavian vastuuhenkilöitä normaalitilanteen lailla, uskoakseni myös he hyötyivät harjoituksesta. Harjoituspäivän lopuksi osallistuimme vielä koko opiskelijaporukan voimin loppupalaveriin, jossa pääsimme antamaan palautetta ja keskustelemaan harjoituksesta Finavian sekä pelastuslaitoksen vastuuhenkilöiden kanssa.
Opiskelijoiden ottamia kuvia harjoituksista.
TEKSTI JA VERKKOTAITTO: Eija Haaksiluoto
KUVAT: Niko Kristian Auvinen