Olutta, olutta – brändin suunnittelua
Oulun seudulla on kuhissut odotusta, kun Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) Kaukovainion yksikössä valmistautuu uusi panimopuoti. Tämä mielenkiintoinen projekti on kätkeytynyt prosessialan opiskelijoiden ja opettajan luomaan innostavaan yhteistyöhön, ja se tarjoaa sekä oppilaille että paikallisille uudenlaisen kokemuksen oluen maailmassa.
Tapio Patrikainen, Lehtori OSAO Kaukovainionyksikkö
Panimo OSAOlla: koulutusta käytännön kokemuksella
OSAO on tunnettu monipuolisista koulutusohjelmistaan, ja prosessiala tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden perehtyä kemianteollisuuden saloihin. Panimopuodin konsepti syntyi halusta tarjota opiskelijoille käytännön oppimiskokemus panimotuotteiden valmistamisesta ja markkinoinnista.
Panimo on suunniteltu toimimaan oppimisympäristönä, jossa opiskelijat pääsevät soveltamaan teoreettista tietoaan käytäntöön. Projektin taustalla on myös OSAOn opettajien aktiivinen rooli, sillä he ovat ohjanneet ja tukeneet opiskelijoita prosessin eri vaiheissa. Tämä yhteistyö tarjoaa opiskelijoille ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää taitojaan oikeassa yritystoimintaympäristössä.
Näiden oluiden nimet itsessään herättävät mielenkiintoa ja lupaavat laatua. Sähäkkä lupaa piristää makuhermojaan rohkeilla makuyhdistelmillä, kun taas Tömäkkä tarjoaa täyteläisen kokemuksen, joka ei jätä tilaa epävarmuudelle. Kipakka puolestaan lupailee potkua ja mausteista twistiä jokaisessa kulauksessa.
Koko porukka mukana
Jotta tuotteita voidaan myydä, tarvitaan hyvä ja miellyttävä myymälä. OSAOn laaja kattaus eri tutkinnoista ja opiskelijoista on ollut hyödyksi tässäkin projektissa yhteistyön tuumin. Panimopuodin tilat ja brändin ulkonäön on päässyt suunnittelemaan OSAOn media-alan opiskelijat vapain käsin. Suunnittelun ja toteutuksen takana ovat olleet Xi Feng ja Olivia Bryan, kolmannen vuoden media-ala opiskelijat. He ovat tehneet muun muassa julisteita, logon, markkinointimateriaalia sekä suunnitelleet tilan ulkonäön. Tilan kalustossa on myös hyödynnetty OSAOn puupuolta. He ovat valmistaneet pöydät, tuolit sekä myyntitiskin Panimopuodille kierrätetystä puumateriaalista.
Oluen valmistusprosessi
Panimopuodin suunnittelu alkoi yllättävällä ja inspiroivalla tavalla, kun Feng voitti etikettikisan suunnitelmallaan. Tämä tapahtuma toimi kipinänä koko hankkeelle, ja pian sen jälkeen Bryan liittyi mukaan luomaan tästä unelmasta totta. Heidän yhteistyönsä ei rajoittunut vain etikettien suunnitteluun, vaan he lähtivät rakentamaan panimon brändiä alusta lähtien.
Yhdessä Feng ja Bryan loivat kaikki tarvittavat markkinointimateriaalit, jotka loisivat vahvan ja houkuttelevan brändin. He panostivat huolellisesti jokaiseen yksityiskohtaan, suunnitellen kuvia, luoden logon, laatien julisteita ja valmistellen mainoskylttejä. Heidän intohimonsa ja luovuutensa heijastuivat jokaiseen suunnittelemaansa elementtiin, mikä loi vahvan visuaalisen identiteetin panimolle.
”Lähdimme luomaan panimolle identiteettiä tekemällä aluksi moodboardin, johon kokosimme mahdollisimman paljon kuvia, jotka kuvasivat omia ideoitamme ja ajatuksiamme. Moodboardin avulla saimme yhdistettyä ideamme ja lähdimme sen pohjalta suunnittelemaan Panimopuodille brändäystä. Halusimme tilan tuntuvat ja näyttävän rennolta sekä tyylikkäältä. Lähdimme siitä sitten valitsemaan maaleja ja tapetteja. Oli haastavaa löytää juuri oikeanlaiset materiaalit hommaan, sillä yritimme parhaamme mukaan kilpailuttaa sekä löytää täydellisen tapetin ja maalit. Kun tilan somistukseen menevät materiaalit olivat kasassa, pääsi Patrikainen sisustus hommiin.
Kun tila oli kehitteillä, aloimme suunnittelemaan brändäystä hyödyntäen tilan ulkonäköä. Tiesimme jo moodboardin ansiosta mihin suuntaan lähdemme rakentamaan identiteettiä. Mietimme esim. Missä ja milloin on parasta juoda olutta. Ensimmäisenä meille tuli mieleen kesä sekä sen ihana vihreys, rennot illat ja lämpö. Käytimme siis paljon kasveja sekä vihreyttä taustoina ja elementteinä oluiden kanssa.
Oli mukavaa päästä työskentelemään tällaisessa projektissa, jossa meillä oli melkein täysin vapaat kädet. Kaikki lopulliset päätökset menivät kumminkin opettajien kautta. Tällainen käytännönoppiminen on parasta, sillä pääsimme toteuttamaan näinkin isoin projektin oppimisympäristössä ihan oppimisen merkeissä. Pääsimme käyttämään kaikkia Adoben ohjelmia, tekemään tilauksia ja tarjouksia, sekä luomaan suunnitelmasta totta.”
Panimopuoti avasi ovensa ensimmäisen kerran kaikille tänä keväänä. Puodin aukioloajat eivät ole kiinteät, sillä tuotteiden tuotantomäärät vaihtelevat. Aukioloaikojen tiedottaminen on vielä auki, mutta jos olet kiinnostunut tulemaan ostoksille tai ihan käymään puodilla, niin seuraa OSAOn some tilejä sekä Medioso.infon somea ja sivuja. Tervetuloa maistelemaan!