Toukokuun lopussa kävimme Raahessa kuvaamassa vanhaa kaupunkia, sekä haastattelemaan Raahen kaupungin kaavoituksesta kaavasuunnittelija Outi Järvistä.
Saavuimme Raaheen aamulla. Ensimmäinen maamerkki, jonka näimme, oli kaunis ja majesteettinen punagraniittinen kivikirkko.
Lyhyen viiden minuutin kävelymatkan jälkeen, pääsimme vanhakaupungin keskustaan, joka tunnetaan nimellä Pekkatori.
Pekkatori on vanhakaupungin sydän ja saanut nimensä sen keskellä vankasti seisovasta kreivi Pietari Brahen patsaasta. Seitsemän asuintontin ympäröivä aukio noudattaa vakaasti italialaisen renessanssin ihanteita ja on kuin suoraan vanhojen elokuvien kulisseista. Aukiota ympäröivistä vanhoista puutaloista löytyi ainakin matkailuneuvonta, kampaamo ja perinteistä lounasta kauniissa miljöössä tarjoava Langin kauppahuone.
”Raahen vanhakaupunki on Suomen parhaiten säilyneitä 1800-luvun puutalokaupunkeja, jossa aika on pysähtynyt, vaikka elämä jatkuukin.”
Langin kauppahuoneessa tutustuimme ja haastattelimme Outi Järvistä. Hän kertoi meille restauroinnista ja kaupungin tulevaisuuden suunnitelmista. Vanhan Raahen kehittäminen on tärkeä osa koko kaupungin vetovoiman kasvattamista.
Vuonna 2019 on perustettu säätiö, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea Raahen historiallisen vanhan kaupunginosan asuin- ja talousrakennusten kunnostamista ja ylläpitoa.
Parhaillaan alueella on käynnissä asemakaavamuutos, jossa suojelumääräykset tarkistetaan ja alueen säilyminen turvataan.
Lounaan jälkeen menimme pienelle kävelylle ympäri kaupunkia. Alkaen Saaristokadusta, joka hurmasi meidät kauniilla pastellin värisillä puutaloillaan.
Sitten Rantakadulle, kävelimme rauhallista merinäköalaa pitkin ja näimme kaikki matkan varrella sijaitsevat historialliset talot, esimerkiksi Soveliuksen talon, Leufstadiuksen talon, sekä kaupungin ensimmäisen torin, nykyisen Myhrberg-puiston.
Puolen tunnin kuluttua olimme takaisin Pekkatorilla, missä matkamme alkoi ja päättyi.
Kuka olisi tiennyt, että vain noin tunnin matkan päässä Oulusta etelään löytyy niin söpö pikkukaupunki, jossa on niin paljon historiaa ja viehätystä.
Video
Kuvat: Yanet Pelasoja
Video, teksti ja verkkotaito: Yanet Pelasoja