Yrittäjyys on iso osa nykyajan yhteiskuntaa. Tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan vuonna 2020 Suomessa on ollut 294 965 yritystä ja tähän ei ole huomioitu maa-, metsä- ja kalatalouden yrityksiä. Nämä yritykset ovat yhteensä työllistäneet 1,4 miljoonaa ihmistä ja tämän lisäksi ne tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita ihmisille.
Vuosien saatossa ja teknologian kehityksen myötä on perustettu monia uusia yrityksiä media-alalle. Kameroiden yleistyminen arjessa tarjoaa ihmisille mahdollisuuden tallentaa tavallista arkea, mutta erityistilaisuuksien tullessa tukeudumme kuitenkin ammattilaisvalokuvaajiin.
Pääsin haastattelemaan Ylivieskalaista valokuvaajaa Iida Leselliä ja kyselemään hänen kokemuksestaan yrittäjänä. Lesell on opiskellut valokuvaajan tutkinnon Helsingissä lukion ohella 2018–2019 ja hän työskentelee media-alalla jo kolmannessa polvessa hänen isänsä ja pappansa jalanjäljissä. Lesell kuvaa paljon perheitä, pariskuntia, vastasyntyneitä ja vihkipareja. Myös yrityskuvaukset kuuluvat Lesellin palveluihin. Lesell on työskennellyt kevytyrittäjänä jo viiden vuoden ajan ja vuonna 2022 hän avasi oman valokuvastudionsa aivan Ylivieskan keskustan sydämeen.
Valokuvausyrityksen perustaminen
Yrittäjyydessä mahdollisuus päättää asioista itse tuo Leselin mukaan paljon vapautta, mutta myös vastuuta. ”Jos töitä ei tehdä ei palkkakaan juokse” Lesell toteaa. ”Kaikista jännittävintä ja pelottavinta on se, että jos tarjolla ei olekaan töitä.” Toistaiseksi töitä on kuitenkin Lesellillä riittänyt.
Yrityksen perustamisessa saattaa kuitenkin ilmetä haasteita. ”Perustamiseen liittyy paljon paperihommia ja on selvitettävä, mitä kaikkea pitää huomioida, kun alkaa yrittäjäksi.” Kun alat yrittäjäksi, sinulla on aluksi paljon selvitettävää. Yrittäjänä sinun tulee huolehtia muun muassa kirjanpitäjä ja asiakkaiden laskutus. Sen lisäksi sinun tulisi tietää paljonko tienaat, kun laskutat asiakkaalta ja paljonko näistä rahoista menee muualle.
Kokopäiväyrittäjyyden ja kevytyrittäjyyden erot
Mitä eroa on täyspäiväisen yrittäjän ja kevyt yrittäjän välillä? Täyspäiväisenä yrittäjänä toimit yrittäjänä kokopäiväisesti ja teet esimerkiksi enemmän paperihommia. Kevytyrittäjänä sinulla voi olla apunasi muita yrityksiä, jotka hoitavat sinun yrityksesi asioita eteenpäin. ”Kevyt yrittäjyyden ajatus on se, että laitan laskun, mutta kevytyrittäjyyspalvelu tekee kaiken muun.” Lesell kertoi omasta kokemuksestaan kevytyrittäjyydestä täyspäiväiseksi yrittäjäksi.
Kevytyrittäjänä sinulla on myös enemmän aikaa tehdä töitä myös jossain toisessa yrityksessä tai opiskella. Lesell kertoi haastattelun aikana opiskelleensa ja työskennelleensä toisessa yrityksessä samanaikaisesti, kun hän työskenteli oman kevytyrityksensä parissa.
Hyvät ja huonot puolet
Valokuvaajan ammatissakin on hyviä ja huonoja puolia. Valokuvaajan työ ei koostu pelkästään kuvien ottamisesta. Helposti voi ajatella, että ”sehän on helppoa, kun vain räpsii muutaman kuvan ja siinä se”. Näin ei kuitenkaan ole. Kuvien käsittely vie huomattavan paljon aikaa valokuvaajan arjessa ja lisäksi kuvatessa pitää huomioida hyvin monta yksityiskohtaa parhaan tuloksen saavuttamiseksi.
“Hyvä puoli yrittäjyydessä on se, että saat toteuttaa itseäsi vapaasti. Huonona puolena on se, jos ottaa esimerkiksi perhekuvia ja ne minun ottamani valokuvat eivät olekaan mieluisia asiakkaalle esimerkiksi oman kuvaustyylini vuoksi”
Valokuvatessa kuvaajalle syntyy helposti omanlaisensa kuvaustyyli. Joku voi esimerkiksi pitää enemmän tummemmista valokuvista, kun taas toinen voi pitää enemmän vaaleista kuvista.
Vinkkejä muille
Haastattelun lopuksi kysyin Leselliltä vinkkejä aloittaville valokuvaajille:
”Luota ja usko itseesi. Jos haluat, vaikka valokuvaajaksi, niin muista että harjoittelun avulla oppii. Ikinä ei tarvitse pelätä epäonnistumisia, koska niiden avulla voi oppia. Testaa eri juttuja ja kokeile, niin kyllä se oma tyyli löytyy.” Lesell kertoo.
Tekstit, artikkelin taitto ja kuvat: Maiju Herranen