![](https://www.medioso.info/wp-content/uploads/2022/09/Valokuvaaminen-puhelimella.webp)
Valokuvaaminen puhelimella
Puhelin kulkee pääsääntöisesti aina mukanasi, joten se on useimmiten ainoa tai paras mahdollinen kamera, jota voit tilanteessa käyttää. On siis tärkeää opetella kuvaamaan myös puhelimella. Tässä artikkelissa kerromme seitsemän vinkkiä puhelimella valokuvaamiseen.
1. ETSI HYVÄ KUVAKULMA
Aivan ensimmäiseksi: älä zoomaa ja seiso paikallasi. Kulje kohteen ympärillä ja kokeile eri kuvakulmia linssisi normaalilla polttovälillä. Jo pienet siirtymiset ja kuvakulman muutokset voivat muuttaa kohteen visuaalista vaikutusta kuvassa. Tarkastele myös kameran ja kohteen välistä etäisyyttä. Kolmasosien sääntö on hyvin tunnettu, ja juuri sen avulla voit merkittävästi parantaa kuviasi. Ihmissilmä pyrkii jakamaan näkemänsä kokonaiskuvan kolmasosiin. Lue kuvien sommittelusta lisää vinkistä numero 7!
2. VÄLTÄ DIGITAALISTA ZOOMIA
Puhelimen zoom toimii eri tavoin kuin kameroiden. Kameralla zoomatessa kohteen näytön terävyys ei muutu. Sen sijaan puhelimen digitaalinen zoom huonontaa kuvan laatua. Jos haluat päästä lähemmäksi kohdetta, kannattaa mennä lähemmäksi kuvauksen kohdetta. Kuvan zoomaaminen sormilla heikentää kuvan laatua selvästi.
3. PIDÄ PUHELIN VAKAANA
Kaikenlaisen käsivaraisen valokuvauksen heikoimpia kohtia on kameran liikkuminen tai tärähtäminen laukaistessa, jonka vuoksi kuvista tulee epäteräviä, erityisesti hämärällä kuvatessa. Pidä puhelin siis tukevassa otteessa ja paikallaan. Voit myös käyttää itselaukaisinta, jos sellainen kuuluu kameran ominaisuuksiin.
![Autokuva1](https://www.medioso.info/wp-content/uploads/2022/09/Autokuva1.webp)
![Autokuva2](https://www.medioso.info/wp-content/uploads/2022/09/Autokuva2.webp)
ARTIKKELIN KUVAT ON OTETTU PUHELIMELLA
Katso, kuinka kuvissa on huomioitu:
– Kolmanneksen sääntö.
– Perspektiivi (kuvaaja on mennyt normaalia näkökulmaa alemmaksi).
– Tarkennus/valoituspiste. Hämärät alueet erottuvat, mutta kirkkaat alueet eivät pala puhki häiritsevästi.
4. KOKEILE PANORAAMAA
Panoraamakuva koostuu useasta yhdistetystä otoksesta, jotka yhdistetään yhdeksi laajan näkymän kuvaksi. Pidä puhelinta pystysuorassa ottaessasi vaakasuuntaisen panoraamakuvan ja vaakasuorassa saadaksesi pystysuoran panoraamakuvan. Painettuasi sulkimen painiketta liikuta kameraa hitaasti, jotta saat kuvaan koko maiseman. Paina painiketta uudelleen, kun haluat lopettaa kuvaamisen.
5. KUVIEN JÄLKIKÄSITTELY
Kuvan jälkikäsittely ei vaadi kuvien lataamista erikseen tietokoneelle, sillä puhelimiin on saatavilla erilaisia kuvanmuokkaussovelluksia. Sovelluksilla voi mm. rajata ja kääntää kuvaa tai säätää kirkkautta. Adobe Lightroom on näppärä ja suosittu kuvanmuokkaussovellus, jonka voi ladata App Store- ja Google Play -kaupoista. Sovelluksessa on myös automaattitoiminto, joka muokkaa kuvaa tekoälyn avulla.
6. KUVIEN VALOTUS
Puhelimen kameralla voit valita tarkennuspisteen klikkaamalla näytöstä. Tämä piste toimii yleensä myös valotuksen määrittämisen pisteenä. Tästä toiminnosta on erityisesti hyötyä jos kuvassa on voimakkaita kontrasteja. Esimerkiksi maisemaa kuvatessa kannattaa valotuspiste valita taivaan ja maan välimaastosta. Pelkkään taivaaseen asetettu valotus tekee maassa olevista kohteista herkästi todella tummia ja taas pelkkään maahan asetettu valotuspiste tekee taivaasta puhkipalaneen.
7. SOMMITTELU
Yleisin valokuvauksen sommitteluohje on kolmanneksen sääntö, jossa kuva-ala jaetaan kolmasosiin pysty- ja vaakasuunnassa ja kuvattava kohde asetellaan näiden linjojen mukaisesti. Monissa puhelimissa saa näkyviin sommittelua helpottavat linjat, joiden avulla saat sommiteltua kuvauskohteen haluamaasi kohtaan. Vaakasuunnassa olevia viivoja voidaan käyttää avuksi horisontin suoristamisessa tai esimerkiksi maisemakuvien sommittelussa. Hyvä ohje on, että kuvaan jätetään enemmän tilaa joko ylös tai alas. Esimerkiksi taivaalle voidaan antaa tilaa niin, että se peittää 2:3 osaa kuvasta pystysuunnassa.
KOLME KUVAAMISTA HELPOTTAVAA TYÖKALUA
![lisälinssi-valokuvaaminen](https://www.medioso.info/wp-content/uploads/2022/09/lisalinssi-valokuvaaminen.jpg)
Lisälinssi
![kolmijalka-valokuvaaminen](https://www.medioso.info/wp-content/uploads/2022/09/kolmijalka-valokuvaaminen.jpg)
Kolmijalka
![varavirtalähde-valokuvaaminen](https://www.medioso.info/wp-content/uploads/2022/09/varavirtalahde-valokuvaaminen.jpg)
Varavirtalähde
Teksti: Ville-Verneri Klasila | Kuvat: Ville-Verneri Klasila, Unsplash